Kuchnia

Jak ochronić blat kuchenny przed uszkodzeniem?

• Zakładki: 40


Nowa kuchnia sprawia ogromną radość i to nie tylko miłośnikom gotowania. Piękne nowe szafki, błyszcząca armatura, nowoczesne sprzęty i on – równy, elegancki blat, bez żadnej skazy i zarysowania. Czy możliwe jest, żeby blat pozostał, jak nowy przez długi czas? Przestrzegając kilku ważnych zasad użytkowania z pewnością zachowa doskonały stan i będzie cieszyć swym wyglądem domowników.

Ochrona blatu kuchennego przed temperaturą

Największym zagrożeniem dla blatu kuchennego jest wysoka temperatura. Ile razy zdarzyło Ci się odłożyć gorący garnek bezpośrednio na blat? Niestety takie działanie może być przyczyną nieodwracalnych uszkodzeń blatu, na którym pozostaną nieestetyczne ślady i odbarwienia. Dlatego należy pamiętać, aby zawsze podłożyć pod garnek podstawkę, która odizoluje blat od gorącego naczynia. Doskonale w kuchni sprawdzą się podkładki wykonane z trwałego filcu. Dlaczego akurat filc? To w pełni naturalny materiał, który od wieków znany jest ze swoich właściwości izolacyjnych. Podkładki z filcu dostępne są w wersjach z barwnym nadrukiem, który jest odporny na wysokie temperatury. Co najważniejsze, można je bez żadnych przeszkód być – najlepiej w wodzie w płynem do prania. Warto zaopatrzyć się w podkładki w różnych wielkościach, aby pasowały pod większe i mniejsze garnki, a także kubki z gorącą herbatą. 

Artykuł powstał przy współpracy z Bertoni Home

Foto: Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
15 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.