Kuchnia

Jak urządzić funkcjonalną spiżarnię w domu?

• Zakładki: 84

Jeśli do twojej kuchni wkradł się chaos, który nieco utrudnia ci życie podczas przygotowywania posiłków lub najzwyczajniej w świecie zaczyna brakować miejsca, czas pomyśleć o stworzeniu funkcjonalnej spiżarni. Przechowasz w niej nie tylko domowe przetwory i nalewki, owoce, warzywa i produkty sypkie, ale i sprzęty kuchenne oraz naczynia. A jeśli już masz spiżarnię, to warto wdrożyć inteligentne rozwiązywania do przechowywania i zastosować kilka sprytnych trików, by móc zaoszczędzić pieniądze i skończyć z marnowaniem żywności, o której zapominasz przez złą organizację tego miejsca. Gdzie i w jaki sposób urządzić spiżarnię w domu? Tego dowiesz się z naszego artykułu.

Zmiana trybu życia i zwrot w stronę ekologicznych produktów i posiłków przygotowywanych w domowym zaciszu sprawiły, że spiżarnie, które podobnie jak pawlacz były traktowane jako relikt minionych czasów, wróciły do łask. Nic nie smakuje tak dobrze, jak domowej roboty dżem, ogórki kiszone, soki i pachnące latem przetwory. Szczególnie zimą doceniamy ich smak.  Kiszonki, suszone zioła, własnoręcznie ukręcony majonez bez sklepowej chemii i grzyby, bez których wiele osób nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji – dzięki odpowiednio zaopatrzonej spiżarni dania nabiorą zupełnie nowego, wyjątkowego smaku. Urządzenie najprostszej spiżarni nie wymaga posiadania odrębnego pomieszczenia i dużych nakładów finansowych. Jeśli jednak marzysz o miejscu do przechowywania – nie tylko sezonowych pyszności – z prawdziwego zdarzenia, musisz spełnić kilka warunków.

Warunki panujące w spiżarni

Spiżarnia to miejsce specjalnych potrzeb. W końcu będziesz w niej przechowywać produkty spożywcze, które nie lubią wilgoci, wysokich temperatur i nasłonecznienia. Naturalne światło przyspiesza dojrzewanie i kiełkowanie w tkankach produktów pokarmowych. Jeśli zadbasz o specyficzny mikroklimat, będziesz mógł trzymać w niej świeże owoce i warzywa, a także pęta kiełbasy, oczywiście tej, którą sam zrobisz. Podstawą jest odpowiednia wentylacja. W idealnym świecie pomieszczenie miałoby oddzielny kanał wentylacyjny. Wszyscy jednak wiemy, że ideałów nie ma i najczęściej takie rozwiązanie nie wchodzi w grę. Jak temu zaradzić? Można wykonać dwa otwory z siatkami zabezpieczającymi w ścianie zewnętrznej – 30 cm nad podłogą i 30 cm pod sufitem. Każdy o średnicy ok. 20 cm. Przyda się również wentylator mechaniczny, który dodatkowo pobudzi cyrkulację powietrza. Wilgotność powietrza w spiżarni powinna osiągnąć 55-60%. Nie zaszkodzi inwestycja w pochłaniacze wilgoci.

Spiżarnia nie może być pomieszczeniem ogrzewanym, więc warto zadbać o dobrą izolację termiczną, żeby ciepło nie miało dostępu. Optymalna temperatura to 10-15°C. Powinniśmy również unikać źródeł ciepła w pobliżu spiżarni.  Jeżeli jest taka możliwość, to najlepiej zdecydować się na spiżarnię w pomieszczeniu ulokowanym od strony północnej lub północno-wschodniej.

Jak duża powinna być funkcjonalna spiżarnia?

Spiżarnia nie musi być dużym pomieszczeniem. W ogóle nie musi być odrębnym pomieszczeniem. Możemy z powodzeniem zaaranżować ją w kuchni lub kilku innych miejscach, ale o tym za chwilę. Jeśli jednak zdecydujesz się na spiżarnię z prawdziwego zdarzenia, musisz wygospodarować tyle miejsca, ile rzeczywiście jest ci potrzebne, uwzględniając konieczność swobodnego poruszania się i dostęp do najwyżej zawieszonych półek. W praktyce to 2-3 m². Tyle wystarczy, aby spiżarnia spełniła podstawowe funkcje. Jeśli chcesz przechowywać w niej również sprzęt kuchenny, zapasy karmy dla twojego pupila i kilka innych rzeczy, które niekonieczne powinny zalegać w kuchni, to powierzchnia wzrasta do 5-6 m². Wiele będzie zależeć od użytych regałów – ich szerokości i wysokości. Stabilnym rozwiązaniem są regały magazynowe. Rozstaw półek trzeba dostosować do produktów, które będziemy przechowywać. Powinny mieć szerokość przynajmniej 40 cm. Jeśli planujesz umieścić w spiżarni zamrażarkę, musisz wygospodarować dodatkowe 60 cm przy ścianie.

W spiżarni sprawdzą się elementy systemu do zabudowy, np. korpusy narożne. Warto zaprojektować poprzeczne drążki do wieszania ziół, a także wieszaki lub haczyki do grzybów i warkoczy czosnku. Jeśli twoja spiżarnia nie musi być projektem budżetowym, możesz zainwestować w specjalistyczne wysuwane kosze typu cargo.

Gdzie można zorganizować spiżarnię?

Spiżarnia może być częścią kuchni. Wystarczy, że wydzielisz niewielkie pomieszczenie z powierzchni kuchni lub wykorzystasz istniejąca wnękę, instalując drzwiczki – harmonijkowe, standardowe, przesuwne itp. Co, kto lubi. Nie musi być ona głęboka. Wystarczy, że zmieszczą się w niej półki o głębokości 30 cm. Możesz również zainwestować w przestronną meblościankę, która płynnie wkomponuje się w resztę przestrzeni. Rozważ zakup wiszących półek, koszy na drzwi lub regału drucianego. Będziesz mógł przechowywać przyprawy, puszki, słoiki i składniki do pieczenia. Tak zorganizowana spiżarnia ma wielką zaletę. Wszystko, czego potrzebujesz do gotowania jest pod ręką. Żadnego przerywania, aby udać się po niezbędne produkty. Innym pomysłem jest zamontowanie szafy narożnej, która pozwoli optymalnie zagospodarować trudny do zaaranżowania narożnik bez zakłócania stylu pomieszczenia. Półki będą znajdować się zarówno wewnątrz szafy, jak i na drzwiach. Możesz również zamontować szafę cargo z koszami ustawionymi piętrowo, które wysuwają się jednocześnie na całą głębokość.

Regał sufitowy to sposób na wykorzystanie całej dostępnej przestrzeni. Możesz przechowywać w ten sposób zastawę stołową, kieliszki na wino, puszki czy wzorem toskańskiej kuchni patelnie i garnki. Świetnym pomysłem jest wykorzystanie komórki należącej do danego mieszkania. Jeśli nie masz komórki, a na dodatek twoja kuchnia jest nieduża i w związku z tym znajduje się tam niedostateczna ilość szafek, koniecznością stanie się poszukanie innego rozwiązania.

Spiżarnia w piwnicy

Niezależnie od tego, czy mieszkasz w domu jednorodzinnym, czy w bloku, piwnica stanowi rozwiązanie twoich problemów z chaosem. Możesz z powodzeniem zamienić ją w spiżarnię. Piwnice w blokach są wystarczają duże, by na jednej ze ścian stworzyć małą spiżarnię, a w pozostałej części przechowywać przedmioty używane sezonowo, sprzęt sportowy czy też drewno do kominka. Jako że jest to najchłodniejsza część każdego budynku, nie musisz martwić się stanem przechowywanej tam żywności. Oczywiście, o ile spiżarnia nie będzie znajdować się blisko kotłowni, a samo miejsce zostanie odpowiednio przygotowane. W starych budynkach może pojawić się konieczność zabezpieczenia ścian (np. tynkiem cementowo-wapiennym), aby zimą nie zaskoczył cię chłód. Aby utrzymać sprzyjające przechowywaniu zapasów warunki, najlepiej pozostawić ściany i podłogę w stanie surowym. Prawidłową temperaturę i wilgotność pomagają utrzymać takie materiały jak beton i cegła.

Decydując się na spiżarnię w piwnicy, musisz pamiętać, że regały i półki muszą być wykonane z materiałów odpornych na pleśń i grzyby, niewchłaniających wilgoci. Dobrym wyborem będą meble drewniane zaimpregnowane odpowiednim środkiem, z wodoodpornej sklejki lub metalowe. Dużym minusem spiżarni ulokowanej w piwnicy jest pokonywanie pięter, gdy zabraknie jakiegoś produktu podczas gotowania posiłku.

Spiżarnia pod schodami

W mieszkaniach dwupoziomowych można zamienić niewykorzystaną przestrzeń pod schodami w praktyczną minispiżarnię. Wystarczy, że wstawisz tam niewielki regał na wymiar lub szuflady z przegrodami, całość zasłaniając drzwiczkami.  Nie zapomnij o ich wykorzystaniu. Zamontuj haczyki i powieś koszyk lub koszyki.

Spiżarnia w garażu

Przejście z garażu do mieszkania to przestrzeń, którą można zamienić w spiżarnię lub chociaż podręczny magazynek do przechowywania żywności, która nie jest wykorzystywana na bieżąco. Dzięki takiemu rozwiązaniu nie będziesz musiał dźwigać ciężkich toreb z bagażnika samochodu. Wystarczy, że do ścian przymocujesz półki, wstawisz otwieraną szafkę i spiżarnia w najprostszej wersji gotowa! Wadą takiego rozwiązania jest możliwość nanoszenia piasku i brudu do przestrzeni domowej.

Spiżarnia w piwniczce ogrodowej

W czasach, gdy nie było lodówek, ich funkcję pełniły wykopane przy domu ziemianki. Współcześnie zastąpiły je piwniczki ogrodowe, które możesz samodzielnie wykonać. W zagłębionej w ziemi i obsypanej nią ze wszystkich stron piwniczce zawsze panuje niska temperatura, na ogół na poziomie 4-8 stopni Celsjusza. Ten stan nie zmieni się nawet podczas wyjątkowo upalnego lata i srogiej zimy. Głębokość przemarzania ziemi w Europie w zależności od miejsca to 3-120 cm. Przykrycie piwnicy 100-150 cm warstwą ziemi powoduje, że temperatura wewnątrz nie spadnie poniżej zera. Niska temperatura sprzyja przechowywaniu owoców i warzyw, domowych przetworów, serów, wina, więc poszukiwania miejsca na spiżarnię możesz uznać za zakończone.

Elementy wykorzystywane do budowania piwniczek są dopuszczone do kontaktu z żywnością (posiadają atest), więc przechowywanie produktów spożywczych jest w pełni bezpieczne. Panujące w środku warunki zapobiegają pojawieniu się pleśni. Wilgotno-chłodny klimat sprawia, że proces dojrzewania warzyw i owoców prawie całkowicie ustaje – wiele gatunków owoców, warzyw kapustnych i korzeniowych przez długi czas nie traci walorów smakowych.

Kilka pomocnych wskazówek

  • Na górnych kondygnacjach przechowuj słoiki, dodatkowe garnki itp., których nie musisz mieć na wyciągniecie ręki. Niższe półki pozostaw zapasom o dużej wadze lub produktom, które lubią chłód.
  • Często używane przedmioty przenieś do łatwo dostępnej lokalizacji, np. blisko drzwi.
  • Pogrupuj produkty, tworząc kategorie ogólne lub szczegółowe. Szukając puszki fasoli lub mąki konkretnego typu, będziesz wiedzieć, do której półki się udać. To również sposób na kontrolowanie stanu zapasów.  Tworzenie stref zapobiegających marnowaniu żywności ma kluczowe znaczenie przy aranżacji spiżarni.
  • Trzymaj kruche towary (słoiki, butelki) z dala od wysokich półek, aby zapobiec niepotrzebnym stłuczeniom.
  • Umieść cięższe towary na półkach, które są dostępne bez konieczności pochylania się lub wspinania się na palce.
  • Dokupując produkty z danej kategorii, umieszczaj je za tymi, które już masz, by zapobiegać zepsuciu i marnowaniu jedzenia.
  • Układając rzeczy na półkach, możesz posortować je według rozmiaru. W ten sposób będziesz mógł zobaczyć wszystko na półce bez konieczności przesuwania czegokolwiek.

M.Ś.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
131 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *