Sztućce, z jakimi mamy do czynienia na co dzień to przeważnie łyżka, widelec oraz nóż. Zestaw ten jest podstawą w każdej kuchni. Mimo to elementów zastawy stołowej jest wiele więcej, a znajomość każdego z nich nie jest łatwym zadaniem. Jakie możemy wymienić rodzaje sztućców i do czego są przeznaczone?
Łyżki i łyżeczki
W większości zestawów, w jakich znajdują się sztućce srebrne bądź inne, mamy wiele rodzajów łyżek, widelców i noży. Wśród łyżek wymieniamy przede wszystkim obiadowe, półmiskowe, do sałatek, deserowe, do kawy, do moki, do herbaty, do cukru, koktajlowe i chochlę. Każda z nich ma określone podyktowane nazwą wykorzystanie. Pamiętajmy, że łyżkę zawsze kładziemy z prawej strony.
Widelce i widelczyki
Różne rodzaje widelców zwykle różnią się przymocowanymi do rękojeści zębami. Tak możemy wymienić widelce obiadowe, do przystawek, sałatkowe, do ryb, półmiskowe, do ostryg, do ślimaków oraz do ciast. Prawidłowo ułożony widelec powinien znajdować się po lewej stronie talerza.
Noże i nożyki
Mówiąc o widelcach, nie możemy pominąć noży stanowiących podstawę podczas spożywania posiłków. Noże, z jakimi mamy szansę się spotkać w zestawach to nóż stołowy, deserowy, do steków, do ryb, do masła oraz do tortów. Miejsce noża jest zawsze pomiędzy łyżką a talerzem z jego prawej strony. Warto pamiętać o tego typu zasadach, szczególnie jeśli bierzemy udział w eleganckiej kolacji w restauracji. Znając savoir-vivre przy nakrywaniu stołu, mamy gwarancję, że w żadnym momencie nie popełnimy gafy.
Fot. Shutterstock